Weg met de democratie?!

Vorige week heb ik mijn boek aangeboden aan de burgemeester van onze gemeente, mevrouw Buijs. Als je dat wilt zien, ga dan naar http://www.omroepwalraven.nl/uitzending_gemist/5019/presentatie-van-het-boek-de-nazaten.html

In de Nazaten wordt nogal wat kritiek geleverd op de werking van onze democratie. Het gaat niet heel goed met ons bestuurlijk systeem en het wordt nog veel erger als je kijkt naar het functioneren van de democratie in landen als de Verenigde Staten, Rusland en China. Toch niet de kleinste landen van deze aardbol. Natuurlijk deel ik die kritiek. Politieke partijen zijn er om onze belangen te behartigen maar ze kijken vooral naar hun eigen belangen. Dat geldt zeker ook voor de de individuele politici, uitzonderingen daargelaten. Dat leidt tot verharding van standpunten en een onplezierig klimaat. En dat heeft natuurlijk gevolgen voor de manier waarop wij met elkaar omgaan. Mensen roepen maar wat, in navolging van onze volksvertegenwoordigers. Het is vaak niet of gedeeltelijk waar en in ieder geval onaardig voor iemand anders. Men denkt daarmee de eigen positie te versterken. Op die manier wordt een debat op inhoud met steekhoudende argumenten en echte feiten voorkomen. En dat is natuurlijk jammer. We neigen steeds meer naar intolerantie en onverdraagzaamheid. Het enige dat nog telt is het belang van onszelf en van onze familie en vrienden. De rest doet er eigenlijk niet toe.

Deze week werd duidelijk dat het netto besteedbaar inkomen van de Nederlandse gezinnen dit jaar niet zoveel toeneemt als gedacht vanwege een fout in de berekening van de kosten voor energie die we als huishoudens gebruiken. Dat kun je wel een professionele fout noemen en ik kan me voorstellen dat mensen daar geërgerd op reageren. Maar een feit is dat we allemaal fouten maken. gemiddeld tientallen per dag. Gelukkig niet allemaal grote fouten maar toch. Fouten maken hoort nu eenmaal bij het functioneren van mensen. Als je je dat realiseert is deze fout mogelijkerwijs door de vingers te zien. De reacties op de omissie waren zeer negatief. Dat is te begrijpen vanuit de gedachte dat het afstraffen van fouten zou leiden tot de versterking van de eigen positie. Daarmee verdwijnt de nuance. Je kunt natuurlijk best zeggen dat het hier om een stommiteit gaat en je vervolgens bezighouden met de oplossing van het ontstane probleem. Misschien moet je kijken naar noodzakelijke gevolgen voor individuele personen. Vind ik op zich niet zo interessant. Laten we, met name de verantwoordelijke bewindspersonen, er voor zorgen dat dit soort fouten niet nog een keer kan gebeuren. Wat bij mij blijft hangen is de kreet: "dit is de zoveelste stommiteit van dit kabinet." Dat vind ik niet terecht. De kleur van deze regering is niet de mijne maar ik constateer dat ze het best aardig doen, bestuurlijk gezien dan. Zo'n kreet is sfeerverpestend en helpt ons niet om op ordentelijke wijze het land te besturen. Ik vermoed dat als er geen politieke partijen zouden zijn, dit soort geluiden minder gehoord zouden worden en er dus minder schade wordt aangericht.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Weg met de democratie?!

Dilemma's en vragen

Marktwerking

Weg met de democratie?!

Boekpresentatie

Volgend boek?